Weet waar u over praat

Dit houd LED in...

De technische werking van LED verlichting is totaal verschillend ten opzichte van andere en traditionele verlichting. LED's werken middels een chip technologie. Zoals de naam LED al verklapt maakt de verlichtingsbron gebruik van een licht uitstralende diode. Er bestaan verschillende soorten diodes, maar de werking van allen is hetzelfde. Een diode is een elektronisch onderdeel dat stroom slechts een kant op kan geleiden. Dat is haar doorlaatrichting. Echter loopt de stroom pas goed in deze richting wanneer een bepaalde spanning op de diode komt te staan. De waarde van die spanning is afhankelijk van het type diode.

Twee belangrijke en noemenswaardige onderdelen in de LED zijn de ventilatieband en de geleidingsband. Deze twee onderdelen bevinden zich recht tegenover elkaar maar zijn niet verbonden. Doordat de diode van een stroom wordt voorzien ontstaat er in het ventielband een hogere energiewaarde dan in de geleidingsband. Deze energiewaarde kan zover oplopen dat het materiaal deze energie kwijt moet. Er ontstaat een soort schot van energie tussen het ene materiaal en het andere materiaal, waarbij licht vrij komt.

De kleur van dit licht kan gevarieerd worden door gebruik van verschillende soorten materialen, en verschillende afstanden tussen de twee materialen. Zo heeft een LED met een langere golflengte een hogere doorlaatspanning dan een die met een kortere golflengte. Het licht dat ontstaat is een constante doordat het energieverschil tussen de twee materialen constant blijft na het eerste schot van energie. Dit constante licht is echter slechts een klein lichtpuntje, en deze kan door gebruik van een goede lens gebundeld worden tot een gerichte lichtstraal. De kleur van deze behuizing is dus niet bepalend in de kleur die de LED uitstraalt, die wordt bepaald door de soorten verwerkt materiaal.