Ontwikkelingen

De afkorting LED staat oorspronkelijk voor Light Emmitting Diode, wat simpelweg een lichtuitstralende diode betekent. De Russische wetenschapper Oleg Losev is de grondlegger in de ontwikkeling van LED's. Hij ontdekte in 1920 dat diodes licht uitstralen wanneer er een stroom doorheen loopt. Echter bleef Losev onopgemerkt, ondanks zijn patentaanvraag op de ontdekking.

Pas in 1962 ontstond LED in de vorm zoals we haar vandaag de dag kennen, nadat Nick Holonyak een werkende LED ontwikkelde. Deze LED's straalden rood licht uit en werden gebruikt als indicatoren in veel verschillende toepassingen. George Craford is erkend als de ontwikkelaar van de gele LED's in de zestiger jaren. Vervolgens ontstond er in de zeventiger jaren een loop in de mogelijkheden van de opgewekte lichtkleur. Er ontstonden groene en oranje LED's. De wereldwijde vraag begon aan te trekken en LED's werden verwerkt in rekenmachines, testmaterialen en digitale horloges.

In de jaren tachtig werd hard gewerkt aan de vorm van het opgewekte licht. Deze moest intenser en verbeterd worden. Dat werd gerealiseerd door nieuwe technologieën en deze nieuwe LED's bleken naast een tienvoudige helderheid ten opzichte van vorige LED's te beschikken over een efficiëntere en energiezuinigere werking. Deze ontwikkeling maakte het mogelijk om LED's te verwerken in bijvoorbeeld reclameborden van winkels. In het einde van de jaren tachtig werden de LED's zelfs zo helder dat zij toepassingen kregen in bijvoorbeeld verkeerslichten en werden ze in intensiever gebruikte applicaties gebruikt.

Eind jaren negentig ontdekte Shuji Nakamura van de Nichia Chemical Corporation de hoge helderheids blauwe LED's (High-Brightness) de HB-blue-LED's. Deze werden de eind jaren negentig gebruikt als de basis voor witte LED's. Deze LED's combineerde het blauwe licht met een fosfor om het blauwe licht om te vormen tot een wit licht. Deze witte LED's werden in de opvolgende jaren doorontwikkeld en dat bracht ons een LED met brede mogelijkheden in alle branches. Van de architectuur tot de automarkt. Met lichtstralen van 150 meter en verder en prestaties van 100 Lumen per Watt zijn dit de best presterende LED's ooit en zijn zij bovendien erkend als de meest energiebesparende lichtbronnen van deze tijd.