De simpele werking

Maken het lage energieverbruik begrijpelijk

Bij Biglight weten we als de beste dat de vernieuwingen in LED technologie snel lopen. Onze verlichtingsadviseurs zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in deze technologie en weten dat u als consument vragen heeft die vaker terug komen. Mocht de onderstaande informatie niet voldoende zijn dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze verlichting adviseurs, of een bezoek brengen aan onze belevingswereld te Duiven.

TL en spaarlampen zijn toch al milieu vriendelijk? Waarom zou ik dan voor LED kiezen?

TL-lampen gebruiken minder energie dan de reguliere gloeilampen. Vaak wordt gedacht dat de TL lamp het aantal wattage verbruikt dat de lamp zelf vermeld. Echter moet daar c.a. 7 watt bij opgeteld worden voor het armatuur en de schakelapparatuur.

Bij LED verlichting is deze schakelapparatuur overbodig. Bovendien bevatten TL-lampen schadelijke en giftige stoffen zoals bijvoorbeeld kwik en lood. Dat betekent dat TL-lampen via chemisch afval moeten worden weggegooid wanneer de levensloop volbracht is.

TL lampen zijn RoHS-compliant, wat betekent dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen als lood en kwik, welke wel in bijvoorbeeld TL- en gloeilampen worden gebruikt.

Bovendien hebben LED's een veel langere levensduur waardoor zijn een mindere belasting op het milieu kennen. Daarnaast hebben LED's geen startproblemen en veroorzaken zij geen suizende geluiden en flikkeringen.

Welke lamp heb ik nodig?

Uw persoonlijke voorkeuren zijn doorslaggevend in de benodigde LED lampen. Daarbij kunt u denken aan de kleurtemperatuur en de hoeveelheid opgewekt licht. Dit zijn moeilijke aspecten aan het creëren van verlichting en onze lichtadviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes. Uw keuzes kunnen grote gevolgen hebben op de uitstraling van uw lampen. De grootste verschillen in LED's zitten hem in de kleurtemperatuur.

Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?

De kleur van licht heeft een grote invloed op de sfeer en ook de kleurbeleving van uw ruimte en uw lampenkappen op maat. Vaak wordt licht simpelweg als ‘koel’ of ‘warm’ omschreven maar voor verschillende lichtbronnen zijn zulke termen van beleving niet bruikbaar. Er is daarom een schaal ontwikkelt aan de hand waarvan kleurtemperatuur kan worden weergegeven.

Kleurengradaties kunnen worden vergeleken met een gloeiend en verhit ijzeren object. De kleur wordt oranjerood en naar mate de temperatuur oploopt wordt het ijzer witter. Hier komt bijvoorbeeld ook de uitdrukking ‘witheet’ vandaan. Aan de hand van de verhittende kleuren van het ijzeren materiaal wordt de uitstraling van licht bepaald. Lichtkleur wordt dus uitgedrukt in kleurtemperatuur (Tk).

In de praktijk wordt veel uitgegaan van de volgende standaard categorieën:
2500-2800 K = Extra warmwit
2800-3500 K = Warmwit
3500-5000 K = Neutraalwit
>5000 K = Koelwit

Hoeveel watt levert een LED lamp?

Het wattage van een lamp wordt vaak gezien als de indicatie van het uitgestraalde licht. Dat is echter onterecht. Lichtopbrengst wordt gemeten in een hoeveelheid lumen. Het wattage geeft slechts aan hoeveel energie verbruikt wordt.

Het aantal lumen per watt is simpelweg de verhouding tussen de hoeveelheid geabsorbeerde energie en het uitgestraalde licht. Een voorbeeld:

Een 40 watt gloeilamp geeft een lichtopbrengst van 105 tot 120 Lumen. Dit is vergelijkbaar met een LED lamp van 2,25 watt. U bespaart dus met 1 lamp 37,75 watt per uur, uitgaande van dezelfde hoeveelheid licht. Andersom: 17 led lampen verbruiken evenveel stroom als 1 gloeilamp

Wat zijn de voordelen van LED?

LED's hebben vandaag de dag een aantal voordelen ten opzichte van andere lichtbronnen. Zo zijn ze energiezuinig, hebben ze een lange levensduur en bevatten hun lichtstraal geen infrarood en ultraviolette stralingsdelen. LED's zijn klein, waardoor designmogelijkheden breder zijn en zijn gemakkelijk aan te sturen. Bovendien doen LED's niet meer onder ten opzichte van traditionele lichtbronnen wat betreft kracht en kleurtemperatuur. Daarnaast hebben LED's een prima kleurweergave welke vergelijkbaar is met die van veel compacte keramische metaalhalogeen- en fluorescentielampen.

Wat is RoHS-compliant?

RoHS staat voor “restriction of the use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment. Vertaald naar het Nederlands dus beperking van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur. Dit geld voor producten die sinds juli 2006 op de markt zijn gebracht. Verboden stoffen daarin zijn Lood, Kwik, Cadmium, hexavalent Chroom, PBB en PBDE.

Het grote voordeel aan LED is dat zij voldoen aan die RoHS voorschriften.

Wat gebeurd er als iedereen in Nederland voor LED kiest?

Kleine keuzes hebben grote gevolgen. Door gezamenlijk te kiezen voor de toepassing van LED verlichting kan een klein land als Nederland een grote bijdrage leveren aan het milieu. Door de toepassing van LED verlichting kunnen wij tot 20% besparen op ons totale verlichting energieverbruik. Dat betekend 400 miljoen euro minder energiekosten per jaar, wat vergelijkbaar is met 5 miljoen vaten olie, sluiting van 2 middelgrote energiecentrales en 1,6 miljoen ton minder CO² uitstoot. Maak dus nu het verschil en kies voor LED verlichting.